Over initiaal

alumni-organisatie PIT

Voor studenten van het Plantin Instituut voor Typografie, of voor wie dezelfde interesses heeft

Initiaal is de alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie. Alumnus zijn betekent gevoed zijn met de kennis van een kennisinstituut en klinkt dat niet beter dan oud-student? De naam Initiaal heeft alles te maken met de typografie, het is immers de beginletter van een tekst. Om de band met het Plantin Instituut levend te houden en kennisdeling te bevorderen, organiseert Initiaal elk jaar bij het begin van het nieuwe leerseizoen het Zomertyposium. Een dag met een serie lezingen door experts over onderwerpen uit de wereld van de typografie, het grafisch ontwerp, boekwetenschap en prent- en illustratiekunst. Ook laten we elk jaar een prentmaker een prent maken, waarmee we een oud gebruik uit de tijd van de gildes eren. Een hommage aan het vakmanschap. Daarnaast wil het Zomertyposium een dag van ontmoeting en netwerken zijn.

In 2023 komt daar een activiteit bij: het TypoCafé. Het TypoCafé is een wat meer informele aanvulling op het Zomertyposium. Er wordt een aantal korte voordrachten over met name hedendaagse ontwikkelingen in typografie en grafisch ontwerp gegeven. In de pauzes en na afloop is er ruim gelegenheid om onder het genot van een drankje sprekers te bevragen en met hen in gesprek te gaan.

Initiaal komt van het Latijnse woord initium en betekent letterlijk ‘aan het begin staand’.
Het is de interesse in de letter en alles wat daarmee samenhangt, die aan het begin staat van Initiaal als onderdeel van het Plantin Instituut voor Typografie.

Initiaal is graag uw gastheer op beide evenementen en hoopt op de belangstelling van de alumni, maar ook geïnteresseerden in typografie, grafisch ontwerp en boekkunst.
Van het Zomertyposium wordt elke editie een verslag gemaakt, die u kunt teruglezen op onze site. Het vernieuwen van onze website brengt veel werk met zich mee, waardoor op dit moment “slechts” 3 verslagen van voorgaande jaren zijn opgenomen, te weten 2017, 2018 en 2022. Dit zal echter in de loop van de tijd steeds verder worden aangevuld.
De prenten die in de loop van de tijd zijn uitgekomen zijn via onze website te verkrijgen. U vindt ze hier.

Het organiserend comité van Initiaal bestaat uit de volgende leden:
Evelien Doornebal [Boekontwerp 2020–2021], Ruud Huysmans [pit 2019–2021], Bert Rigters [pit 2010–2012] en Jan Van der Linden [pg 2007–2009].