Zaterdag 13 mei
De Studio, Antwerpen
TypoCafé

Hedendaagse ontwikkelingen in typografie van vakmensen die hun visie en kennis willen delen en in gesprek gaan met studenten, alumni en geïnteresseerden in typografie en grafisch ontwerpen.

Coupee Collage Collective
Nicolas Deslé
Liza Enebeis
Underware
— Nieuw! het Typocafé, zaterdag 13 mei

Elk jaar trekt het door Initiaal georganiseerde Zomertyposium vele bezoekers. Sprekers die in de wereld van typografie, grafische ontwerp en grafische productie hun sporen verdiend hebben geven hun visie en ervaring op de diverse aspecten van de (typo)grafische wereld of het nu gaat om het verleden, heden of toekomst.

Met het TypoCafé wil Initiaal een extra accent leggen op de hedendaagse ontwikkelingen in typografie en ontwerp. Er gebeurt veel op het gebied van digitale fonts en hun toepassingen. In het TypoCafé nodigen we sprekers uit die thuis zijn in de ontwikkelingen binnen dit landschap en hierover aan de bezoeker hun ervaringen en visie willen toelichten. In een informele sfeer worden een aantal lezingen aangeboden, afgewisseld met pauzes, waarin men met elkaar en de sprekers in gesprek kan komen. Er zal ruimte zijn voor vragen en opmerkingen, waarbij we hopen op een (inter)actieve deelname van sprekers en toehoorders. 

We heten je graag welkom bij ons eerste TypoCafé. In deze editie zullen Liza Enebeis (creatief directeur bij Studio Dumbar/DEPT), Nicolas Deslé (kinetic typography), Coupee Collage Collective en Bas Jacobs van Underware de sprekers zijn.

De bijeenkomst zal worden gehouden in De Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen. De kosten bedragen € 12,-.

Programma

14.00 uur
zaal open
14.25 uur
Welkom
14.30 uur
Coupee Collage Collective
15.00 uur
Liza Enebeis
15.40 uur
Pauze
16.00 uur
Nicolas Deslé
16.40 uur
Pauze
17.00 uur
Underware
19.00 uur
Zaal gesloten

Coupee Collage Collective

Collage-kunst met typografie

Coupee Collage Collective werd 4 jaar geleden opgericht als hét platform voor hedendaagse collagekunst in België. Door het opzetten van projecten en exposities wil Coupee straffe kunstenaars een duw in de rug geven, en collage als volwaardige kunstvorm in de schijnwerpers blijven zetten. 13 mei is het Wereld Collage Dag en in ons land is die helemaal gewijd aan typografie. Coupee overtuigde 100 kunstenaars om mee te doen en zij maakten allemaal kunstwerken vertrekkend van hetzelfde bronmateriaal. Bram Antheunis van het collectief onthult bij ons de resultaten.

Liza Enebeis

Design in motion

Liza is partner en creatief directeur bij Studio Dumbar/DEPT®. Studio Dumbar/DEPT® is een prijswinnend internationaal bureau met Nederlandse roots, gespecialiseerd in visual branding en motion. Liza is direct betrokken bij alle hoofdprojecten zoals de visuele identiteit voor Amsterdam Sinfonietta, D&AD ((British) Design & Art Direction) Creativity festival, brand refresh van het van Gogh Museum en mede-initiatiefnemer van DEMO – Design in Motion Festival. Ze is een MA Design afgestudeerd aan het Royal College of Art, Londen. Voordat ze bij Studio Dumbar kwam, werkte ze een aantal jaren voor Pentagram London. In 2004 was Liza mede-oprichter en co-host van het podcaststation Typeradio.org. Typeradio heeft een archief van meer dan 500 interviews om te downloaden van gevestigde en opkomende ontwerpers van over de hele wereld. Sinds 2018 is ze verkozen tot lid van de prestigieuze designvereniging AGI, Alliance Graphique Internationale. Ze maakt sinds 2021 deel uit van de D&AD Board of trustees – de Design and Advertising Association in het VK.

Nicolas Deslé

Kinetische typografie

Nicolas Deslé is een digitaal ontwerper met een uitgesproken voorliefde voor typografie en animatie. Als prille tiener experimenteerde hij in MacPaint op de Apple Macintosh van zijn stiefvader en wat later werd de Amiga 500 zijn grootste liefde. Nu freelancet hij voor voornamelijk agencies binnen de zones van motion design, online advertising en grafisch ontwerp, en doceert hij aan Thomas More en het Plantin Instituut voor Typografie.

 Nicolas neemt je mee in de wondere wereld van geanimeerde typografie—ook wel kinetic typography genoemd. Hij belicht welke principes je kan toepassen als je motion ontwerpt en hoe het creatieve proces achter kinetic type juist verloopt.

Underware

In retrospect: Scribo, ergo sum

De ontwerpstudio Underware is in 1999 opgericht door Akiem Helmling, Sami Kortemäki en Bas Jacobs, gebaseerd in Den Haag, Helsinki en Amsterdam. De door hen ontworpen lettertypes onderscheiden zich door een combinatie van een unieke esthetiek in combinatie met grensverleggende technologie en een weloverwogen collectieve aanwezigheid.

Sinds 2016 verricht Underware onderzoek naar de betekenis en mogelijkheden van dynamische fonts (variable fonts), en hebben ze diverse Write fonts ontwikkeld, lettertypes die kunnen schrijven. Maar in plaats van een statisch ontwerp dynamisch te maken, hebben ze de beweging van het schrijven als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van een lettertype dat ze de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. 

Nog nooit was een lezing van Underware actueler dan deze. Op de ATypI conferentie in Parijs zal Underware het meest recente lettertype van de type foundry aan de wereld presenteren. Antwerpen is een dag later aan de beurt, ze vertellen wat het betekent dat hun nieuwste lettertype – Scribo – gebruikt kan worden om teksten te zetten én te schrijven.

De Studio

De Studio is een culturele hotspot op het Mechelseplein in hartje Antwerpen en brengt een jong publiek (0 tot 30 jaar) in contact met kunst, cultuur en media, met grote aandacht voor de stedelijke en maatschappelijke context en met zorg voor de kwetsbare positie van jongeren en kunstenaars.

Maarschalk Gérardstraat 4
2000 Antwerpen

www.destudio.com