Typosium 2023
typosium

doublebill.design

Annegret Frauenlob

Kathy Abbott

Ricky Rijkenberg

Zaterdag 2 september organiseert de alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie haar jaarlijkse Typosium. Het belooft weer een mooi programma te worden in de volle breedte van de wereld van typografie, grafisch ontwerp, boekontwerp en boekbinden. Interessante sprekers met een net even andere kijk op de genoemde onderwerpen komen hun verhaal speciaal voor de geïnteresseerde luisteraar vertellen. 

Het typosium wordt gehouden in het Mediahuis, Katwilgweg 2 in Antwerpen (Linkeroever)

Grafische vormgeving met aandacht voor duurzaamheid, tactiliteit en de inhoud.

doublebill.design

doublebill.design is een samenwerking tussen Sarah Schrauwen en Mathieu Vancamp, twee grafische vormgevers die samen wonen en werken in Antwerpen. Ze zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van boeken en besteden daarbij veel aandacht aan duurzaamheid, tactiliteit en de inhoud. Ze werken al geruime tijd aan Double Bill Posters, een self-initiated alternatief filmposter project. Sarah studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen voordat ze naar Londen verhuisde om grafische vormgeving te studeren. Ze leerde de klappen van de zweep als redacteur en vormgever bij uitgeverij Unit Editions. Na 3,5 jaar verhuisde ze terug naar Antwerpen om een eigen studio te beginnen. Mathieu studeerde Journalistiek en kwam via een omweg terecht in grafisch ontwerp. In 2021 richtten ze samen doublebill.design op.

Annegret Frauenlob

Boekkunstenaar en graficus Annegret Frauenlob is gevestigd in Duitsland. Ze studeerde boek-kunst aan Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle. In 2012 richtte ze samen met collega’s een studio voor boek(druk)kunst op in Halle (Saale). Als docent gaf Annegret les aan de Burg Giebichenstein Kunsthoch-schule Halle (2018–2020) en aan de Duitse Universiteit van Caïro (2020). 
Sinds 2021 leidt ze de Letterpress Workshop aan de Folkwang Universiteit in Essen. Haar boeken zijn te vinden in collecties als Anna Amalia Bibliothek (Weimar), British Library (Londen), Ute & Bill Bowes Art & Architecture Library (Stanford). Ze toont haar werk internationaal op boekenbeurzen.

Vormgeven van boeken en prenten met verschillende grafische technieken.
Over Tomorrow’s Past, een internationale groep boekbinders die eigentijdse, passende bindwijzen toepast op antiquarische boeken.

Kathy Abbott

Kathy Abbott volgde een vierjarige opleiding in boekbinden en behaalde haar Higher National Diploma aan het London College of Printing, gevolgd door een cum laude bachelor of arts graad in boekbinden aan de Universiteit van Roehampton, Surrey. Ze geeft les in bibliofiele boekbindtechnieken voor gevorderden en geeft boek-bindworkshops in en buiten de uk. Ze is partner in Benchmark Bindery, opgericht in 2009 met Tracey Rowledge; een van de oprichters van de groep Tomorrow’s Past, en is de auteur van Bookbinding:A step-by-step guide, uitgegeven door Crowood Press in 2010.
Kathy zal vertellen over het werk van Tomorrow’s Past, de naam van een internationale groep boekbinders die moderne conservatiebanden maakt voor antiquarische boeken.

Ricky Rijkenberg

Ricky Rijkenberg, geboren in Oostenrijk, studeerde in 2011 af aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, richting architectuur. Ricky opereert in haar werk op het snijvlak van design, landschap en architectuur. Architectuur is meer dan een gebouw of een landschap. Door een plek te verkennen en in gesprek te gaan met bewoners kan ze een diepere laag in haar ontwerp brengen.
Sinds 2018 werkt ze samen met uitgeverij Architectura en Natura aan verschillende boekprojecten over architectuur en landschap. Haar boekontwerp van The Landscape of Affordances van kunstenaars raaaf werd gekozen als een van de Best verzorgde boeken van 2021. Ricky geeft les aan de Academie van Bouwkunst.

Design, landschap en architectuur. Architectuur is meer dan een gebouw of een landschap.
De typosiumprent wordt in een oplage van 25 gedrukt en is vooraf te reserveren via deze website.

Typosiumprent 2023

Annegret Frauenlob verzorgt naast haar lezing ook de typosiumprent dit jaar.

In haar werk richt Annegret zich op het handzetten en reliëf-druk in al zijn verscheidenheid. In de vormgeving van kunstboeken, die meestal in kleine oplages worden gedrukt en gebonden, zoekt ze de sensuele relatie op tussen inhoud en druktechniek. Of het nu gaat om texturen van materialen, het oppervlak van houten drukelementen, de scherpte van metalen voorwerpen of de halftonen in een geëtst oppervlak – voor elk boekproject kan de combinatie van technieken variëren.

Programma

10.00 uur

Ontvangst met koffie en zoetigheid

10.20 uur

Welkomstwoord

10.25 uur

Doublebill.design
Grafische vormgeving met aandacht voor duurzaamheid, tactiliteit en de inhoud.

11.25 uur

Annegret Frauenlob
Vormgeven van boeken en prenten met verschillende grafische technieken. Engelstalig

12.25 uur

Voorstelling viertiende typosiumprent door Annegret Frauenlob.

12.40 uur

Lunch

13.50 uur

Kathy Abbott
Over Tomorrow’s Past, een internationale groep boekbinders die eigentijdse, passende bindwijzen toepast op antiquarische boeken. Engelstalig

14.50 uur

Pauze

15.00 uur

Ricky Rijkenberg
Design, landschap en architectuur. Architectuur is meer dan een gebouw of een landschap.

16.00 uur

Afsluiting

Het Mediahuis

We zijn deze dag te gast in het Mediahuis, Katwilgweg 2, Linkeroever in Antwerpen.

Mocht u met de auto komen dan kunt u deze parkeren op de bezoekersparking naast het Mediahuis. Mocht deze vol zijn dan kunt u hier doorrijden en links afslaan om gebruik te maken van de tweede parking.

Openbaar vervoer

Vanuit Centraal Station en centrum tram/metro-lijn 15 & 9, halte Regatta (P+R Linkeroever). Als u stadsuitwaards in de richting van de tramsporen kijkt, ziet u het gebouw van Mediahuis links voor u. De halte heet tegenwoordig Regatta, maar had vroeger de naam P+R Linkeroever, deze naam vindt u nog terug op de fysieke halte zelf.

Initiaal ontvangt dankbaar steun van