— typosiumprent 2017

Orea Orea, de typosiumprent van Tim Hinterding

Op het twaalfde Typosium van Initiaal werd in de beste traditie van de koppermaandagprent de tiende Typosiumprent voorgesteld door kunstenaar Tim Hinterding.Tim Hinterding is geboren in Kethel bij Rotterdam (*1952). Zijn vader en grootvader waren drukker van beroep. Hij maakt al etsen sinds 1976. Van 1980 tot 1985 volgde hij de ‘vrije’ richting van de kunstaca­demie in Arnhem.

Hij werkte ruim tien jaar als docent Grafiek op de Gruitpoort in Doetinchem en geeft nog regelmatig workshops voor bedrijven en scholen. Bij zijn eigen uitgeverij ‘Killa Kossa’ geeft hij sporadisch grafiek uit, meestal in combinatie met poëzie. Tim werkte bijzonder snel, secuur en professioneel aan de typosiumprent Orea Orea, een prent in maar liefst drie verschillende drukgangen, met vijf verschillende inkten. In de prent werd Chine collé papier gebruikt dat uit het van Dale woordenboek kwam en willekeurig werd gekozen.

De kleurets is gedrukt in drie drukgangen, de gebruikte etsinkten zijn van Charbonnel, de prent is gedrukt op 260 grams Zerkall Büten etspapier en voor het omslag werd 300 grams Hahnemühle tekenapier gebruikt. Fijn extraatje bij deze editie: de drie gebruikte roodkoperen etsplaten zijn na gebruik in stukken gesneden en bij de Arabisch genummerde prenten in een pergamijnen enveloppe gevoegd.

Alle prenten werden door Tim Hinterding met de hand gesigneerd en genummerd. De prent werd gedrukt in een oplage van 28 exemplaren.

Alle typosiumprenten zijn nog steeds te koop via de website van Initiaal. De prenten sluiten bij elkaar aan in vorm en passe-partout. Ze hebben allemaal hetzelfde, vierkante formaat en vormen daardoor een mooie verzamelreeks. Alle prenten bevatten een inlegvel met colofon verzorgd door de prentenmaker/kunstenaar.

Foto’s: Armina Ghazaryan en Tim Hinterding