— typosiumprent 2016

Verrassend kleurrijk frietkot in linosnede

De typosiumprent voor 2016 is van de hand van Jean-Claude Salemi van collectif Razkas.

Na aanvang van studies architectuur in Sint-Lucas (Brussel), richt Jean-Claude Salemi zich als autodidact op het tekenen en illustreren en het ontwerpen van affiches in het culturele en sociale veld. Dit doet hij vanaf het begin van de jaren ’70 in Brussel en in Luik tot in de jaren ’80.

In 1986 keert hij terug naar Brussel en wijdt hij zich in de linosnede en de steendruk in. Hij wordt lid van het Atelier Razkas, een collectief van etsers dat is opgericht in Brussel. Met het collectief neemt Jean-Claude deel aan talrijke prenten-tentoonstellingen in België en in het buitenland. Gelijklopend maakt hij zich in het bijzonder de techniek van de linosnede eigen voor zijn werk als tekenaar, evengoed voor affiches als illustraties of voor cartoons en de actualiteit.

Tevens gitarist en componist, neemt hij deel aan meerdere opleidingen en combineert meer en meer tentoonstellingen en concerten met persoonlijke composities.

Atelier Razkas is een collectief van tekenaars, graveerders/etsers en steendrukkers. Ze werken apart of samen en exposeren regelmatig in hun atelier of op verplaatsing. Er is een abonnementsformule mogelijk op hun werken.

Voor het typosium creëerde Jean-Claude een kleurrijke linosnede. De inspiratie haalde hij uit typisch Belgisch erfgoed: het frietkot. Als basis vertrekt hij vaak van foto’s, of schetsen van locaties in zijn buurt. De linosnede heeft 4 kleuren. Het lover van de bomen rond het frietkot is groen. Bruin en zwart worden gebruikt als steunkleur en om de details aan te vullen. Als “finishing touch” heeft Jean-Claude een vlakgommetje gebruikt om de vierde kleur af te drukken: geel als extra accent en vrolijke noot. Het resultaat is een cartooneske prent, die onze Bourgondische volksaard en hang naar gezelligheid treffend weergeeft. Dat smaakt naar meer!

Typosiumprent 2016 (€ 54,90)

  • Linosnede in 4 kleuren, formaat 115 x 120 mm (B x H)
  • In een door Jean-Claude Salemi verzorgd drieluik van 235 x 260 mm, inclusief biografie
  • Gesigneerd en genummerd van 1 tot 25 ex.