ATypI landt dit jaar in Antwerpen!

ATypI, of Association Typographique Internationale, houdt elk jaar een grote conferentie, telkens in een andere stad. Charles Peignot van de Franse lettergieterij Deberny & Peignot organiseerde de eerste conferentie al in 1957, in het Zwitserse Lausanne.

De vereniging richt zich wereldwijd op letterontwerpers, typografen, designers, docenten, en iedereen die interesse heeft in typografie.

Wij als alumni van het Plantin Instituut zijn dolenthousiast omdat de organisatie dit jaar zijn tenten op zet in Antwerpen! Van 11 tot 15 september zullen honderden typofielen uit de hele wereld afzakken naar onze stad, en meer bepaald de Arenbergschouwburg, voor keynote sessies, lezingen, demo’s, tentoonstellingen, special events, en nog zoveel meer.

Het is al 25 jaar geleden dat Antwerpen nog eens gastheer mocht zijn. Antwerpen heeft, zoals bekend, historisch een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Westerse typografie en het Museum Plantin-Moretus kan dat verhaal nog steeds waarachtig tonen in een complex dat sinds 2005, als enige museum, op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het herbergt de enige nog ingerichte drukkerij-uitgeverij uit de zestiende eeuw.

Het thema van de ATypI 2018-conferentie is “Type Legacies: honouring the heritage, designing type today”.

Het typografisch erfgoed dat hier bewaard wordt kan ons inzicht verschaffen voor onze dagdagelijkse ontwerppraktijk en ons inspireren voor nieuw werk. Een grondige studie van de geschiedenis van onze letters helpt ons bij het ontwerpen, tekenen, coderen en ontwikkelen van nieuwe fonts. Principes uit de klassieke kalligrafie en renaissancistische voorbeelden inspireren ontwerpers van hedendaagse letters. Ontwerpers van meertalig zetwerk en multiscript typografie kunnen dan weer veel leren van de Polyglot-bijbel van Christoffel Plantin.

Wij zijn ervan overtuigd dat ATypI dit jaar een groot feest wordt voor liefhebbers van mooie letters, kwalitatieve typografie en historisch erfgoed.

Op dit moment is het programma van ATypI nog niet bekendgemaakt. Er kunnen ook nog geen kaartjes worden gekocht.

Het Plantin Instituut zal het afstudeerwerk van de studenten Type design aan het publiek van ATypI kunnen tonen tijdens de conferentieweek, in de kruiswegkapel van de Sint-Pauluskerk, Veemarkt 14, Antwerpen. De kerk is elke dag (weekdagen én weekends) te bezoeken, gratis, van 14 tot 17 uur. De tentoonstelling loopt van 11 september tot 26 oktober 2018.