Tentoonstelling op komst: Haute Lecture by Colard Mansion

Vernieuwing van tekst en beeld in middeleeuws Brugge

Deze tentoonstelling voert je mee naar het Brugge van de vijftiende eeuw. In die periode is Brugge een kosmopolitische en dynamische stad, bekend om haar boekenproductie. Luxeboeken nemen een centrale plaats in in de internationale handel en de Bourgondische cultuur.

Midden in die boekenwereld staat Colard Mansion, producent van luxeboeken. Aanvankelijk is Mansion de man van fraaie manuscripten, maar al snel legt hij zich toe op het gloednieuwe medium van het gedrukte boek. Mansion drukt de meest schitterende wiegendrukken of incunabelen van zijn tijd, in een ongeziene typografie en heel bijzonder geïllustreerd. Colard Mansions werk verbindt traditie en vernieuwing en omvat naast drukken, handschriften en miniaturen ook prenten.

De tentoonstelling biedt inzicht in Mansions verpletterende oeuvre. Maar de man achter dat alles geeft zijn geheimen niet prijs. Zo blijft zijn samenwerking met de eerste Engelse drukker William Caxton onduidelijk. En ook wat er na 1484 met Colard Mansion is gebeurd, blijft een mysterie. Even plots als hij in Brugge opdook, verdween hij er. Niemand weet waar hij vandaan kwam, niemand weet waarheen hij vluchtte. Kunnen zijn boeken dit raadsel oplossen?

Praktisch

Van 1 maart 2018 tot en met 3 juni 2018 in het Groeningemuseum van Brugge