Antwerp Baroque in 2018

Antwerpen is de meest uitgesproken barokke stad van de Lage Landen. Het hele jaar 2018 staat in het teken van barok: een overdadig programma dat oude en nieuwe barok met elkaar laat clashen.

Een glimp uit de highlights:

  • Tentoonstelling “Michaelina” in het Rubenshuis, van 1 juni tot 2 september 2018.
  • Michaelina Wautier was een tijdgenote van Rubens. Haar meesterwerk is “Bachusstoet”, een monumentale voorstelling van Bacchus en zijn gevolg.
  • Tentoonstelling Sanguine/Bloedrood van Luc Tuymans, die de bezoeker wil overweldigen door sleutelwerken uit de barok in dialoog te plaatsen met hedendaagse meesters en werken. In het M KHA van 1 juni tot 16 september 2018.
  • Tentoonstelling Jan Fabre, die nieuwe werken maakt op basis van dezelfde briefing die Rubens, Jordaens en Van Dyck in 1628 kregen. In de Sint-Augustinuskerk vanaf 15 augustus 2018.
  • Tentoonstelling Barok Bookdesign | Rubens, bookdesigner, in Museum Plantin-Moretus, van 28 september 2018 tot en met 6 januari 2019.
  • Tentoonstelling Designed by Rubens; als ontwerpen van luxueuze en exclusieve kunstvoorwerpen in kostbare materialen als zilver, ivoor of brons. In het Rubenshuis, najaar 2019.

Barok Bookdesign
Rubens, bookdesigner in Museum Plantin-Moretus

Van 28 september 2018 tot en met 6 januari 2019 kan u in Museum Plantin-Moretus te Antwerpen de evolutie van het boek in de barokperiode ontdekken. Waarom ging een uitgever als Balthasar Moretus samenwerken met vooraanstaande kunstenaars?

In de 16e eeuw ontstonden veel nieuwe soorten boeken. Voor een groot stuk is dit te danken aan uitgevers zoals de familie Plantin-Moretus, die naar nieuwe manieren zochten om kennis vast te leggen en ideeën te ordenen. Ze dachten na over hoe ze teksten gingen zetten, over de verhouding tussen beeld en tekst, wat een titelpagina is… Hier ontstond het boek zoals we dat vandaag nog grotendeels kennen.

Balthasar I Moretus, kleinzoon van Christoffel Plantin, zette een volgende stap in de ontwikkeling van de boekarchitectuur en zette vooraanstaande kunstenaars zoals Peter Paul Rubens in als illustrator. Balthasar had de ideeën en zette die op papier, Rubens werkte die in zijn kenmerkende stijl uit.

Ook vandaag nemen uitgevers nog altijd de rol op van vernieuwer in de boekarchitectuur en is de relatie tot kunstenaars nog steeds van belang. In de “Barok Bookdesign” tentoonstelling kan u ontdekken hoe de uitgever en de kunstenaar in samenwerking het boek steeds weer heruitvinden.

Praktisch:

Tentoonstelling “Barok Bookdesign” in Museum Plantin-Moretus
Van 28 september 2018 tot en met 6 januari 2019.
Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Meer info op de festival-website.