Grafische kunst van Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops in nieuw museum

Stichting De Reede toont vaste collectie beroemde kunstenaars

Het nieuwe museum De Reede in Antwerpen, dat op 10 juni zijn deuren opende, gaat de grafische kunst tentoonstellen van de wereldberoemde kunstenaars Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops.

Initiatiefnemer is de gelijknamige Stichting De Reede. Het is voor het eerst dat een dusdanig omvangrijke collectie van ruim 150 werken van de drie kunstenaars tegelijkertijd wordt tentoongesteld. Daarom verwacht het museum De Reede een grote toeloop van bezoekers uit binnen- en buitenland.

In de vaste collectie van de stichting zitten honderd werken van de Spaanse kunstschilder en graveur Francisco Goya (1746-1828). Die behoren onder meer tot diens serie Los Caprichos, de serie aquatint-etsen, die hij in 1797 en 1798 maakte en die in 1799 samen werden uitgebracht als een album. Los Caprichos was bedoeld als een artistiek experiment waarmee Goya de universele dwaasheden van de Spaanse gemeenschap wilde uitbeelden. Daarnaast bevat de collectie het merendeel van de werken uit de serie Los Disparates, die Goya tussen 1815 en 1823 maakte en vijf werken over stierenvechten uit de serie La Tauromaquia, die hij in 1816 publiceerde.

Edvard MunchFelicien Rops

Van de Noorse kunstschilder Edvard Munch (1863-1944) bezit de stichting dertig etsen, voornamelijk litho’s. Zijn werk toont een modern individu, worstelend met zijn bestaan. Munch opende met zijn expressieve vervormingen de weg naar de moderniteit en naar de twintigste eeuw. Samen met Ensor wordt hij beschouwd als een van de voorlopers van het expressionisme in Europa. Van de Belgische graficus, schilder en karikaturist Félicien Rops (1833-1898) bezit de stichting ruim dertig grafische werken. Rops was de meest onconventionele en meest gewaardeerde illustrator van zijn tijd. Diens prenten in de collectie tonen vooral zijn erotische en antiklerikale manifestaties.

De werken van Rops en Munch waren eerder samen te zien tijdens de tentoonstelling ‘Man/Vrouw Félicien Rops en Edvard Munch’ die in 2006 te zien was in Brussel, Korea en Noorwegen en in die drie landen 100.000 bezoekers trok.

Aan de Ernest van Dijckkaai 7 in Antwerpen – naast het Eugeen Van Mieghem Museum – is door de stichting De Reede een gebouw aangekocht en verbouwd.

Volgens de krant De Standaard wil De Reede vooral met Munch een aantrekkingspool zijn. De krant citeert de Nederlander Harry Rutten, een zakenman in de
olie- en scheepvaartsector die deze privé-collectie samenbracht: ‘Er is niets unieks aan grafiek, maar voor een degelijke Munch-collectie moet je een eind reizen. Met referenties naar de haven, naar de grafiektraditie van Plantin-Moretus, is Antwerpen een ideale plek voor dit soort werk. We versterken ook het museumaanbod in de stad.’

Praktisch

Het museum is open van donderdag tot maandag, van 11 tot 17 uur.
Ernest van Dijckkaai 7, Antwerpen