Nu in Meermanno, Den Haag: Fiep Westendorp

De tentoonstelling loopt van 18 juni tot en met 23 oktober 2016 en toont tekeningen, reclame en heel veel andere blikvangers van Nederlands bekendste illustratrice.

Op 17 december 2016 is het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren. Het werk van de illustratrice is nog altijd springlevend. Haar tekeningen hebben al vele generaties een bijzondere plek in de harten van jong en oud. Vanaf juni 2016 tot en met december 2017 wordt de 100ste verjaardag van Fiep Westendorp in heel Nederland gevierd met een jubileumjaar vol activiteiten.

Fiep Westendorp maakte de bekende illustraties bij de verhalen van Jip en Janneke, Floddertje, Pim & Pom en Pluk van de Petteflet. De tentoonstelling is naast dit bekende werk ook een kennismaking met de andere kant van Fiep Westendorp: reclamewerk, affiches en boekomslagen die zij gedurende haar 60-jarige carrière maakte. In de tentoonstelling komen onder andere reclamewerk voor de KLM, voorlichtingsbrochures voor het Zuivelbureau en de NVSH en vroeg illustratiewerk waaronder vele boekcovers en affiches aan bod.

Veel van deze originele tekeningen zijn nog nooit eerder aan het publiek getoond. De tentoonstelling is ook de officiële aftrap van het Fiep-jaar, het jaar dat Fiep Westendorp honderd jaar geleden werd geboren en dat gevierd wordt met vele activiteiten zoals de Fiep-bus, een vrolijk gedecoreerde dubbeldekker, die door het hele land reist.

De tentoonstelling in het Meermanno is een samenwerking met Fiep Amsterdam bv, samensteller is directeur drs. Gioia Smid.

Verder werd de tentoonstelling voor de echte stripliefhebber “Snoopy en Charlie Brown: 65 jaar Peanuts” met succes verlengd tot en met 28 augustus.

’s Werelds meest geliefde hond en zijn onzekere baasje Charlie Brown spelen al 65 jaar de hoofdrol in de strip Peanuts van Charles M. Schulz (1922-2000). De Amerikaanse strip verscheen dagelijks in 2.700 kranten in 75 landen en veroverde de harten van lezers in ruim 20 talen. Peanuts is daarmee een van de meest populaire strips ter wereld.

Te zien zijn hele vroege strips, strips uit de hoogtijdagen van Peanuts en verschillende andere uitgaven in vele talen, bijzondere jubileum- en kunstenaarsboeken en Snoopy-merchandise. De vele strips laten zien hoe Snoopy zich ontwikkelt van huisdier op vier poten met een smalle lange snuit tot een welbespraakte hond op twee benen met een kortere, rondere snuit.[/column]

Praktisch:

Museum Meermanno | Huis van het boek

Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag, Telefoon 0031 70 34 62 700