in/vorm: zomertyposium Initiaal 2017

1 september 2018.
De uitnodiging wordt eind deze maand verzonden.


in/vorm: zomertyposium Initiaal 2017

Het zomertyposium belichtte het creëren van toen en nu

Het twaalfde Typosium van Initiaal, de alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie, stond helemaal in het teken van letters. In het vernieuwde Christoffel Plantin-auditorium in het Museum Plantin-Moretus konden op 26 augustus 2017 ruim veertig deelnemers luisteren naar lezingen van Martin Majoor, Thomas Gravemaker, Patrick Goossens en René Knip. In de beste traditie van de koppermaandagprent werd ook de tiende Typosiumprent, Orea Orea, door kunstenaar Tim Hinterding voorgesteld.

Lees het volledige verslag…
Martin Majoor schetste de ontstaansgeschiedenis van de uitgebreide letterfamilie Questa, die hij samen met Jos Buivenga ontwierp. Martins geschiedenis begint met de liefde voor boeken en, daaruit volgend, de liefde voor de letters. Eén van Martins eerste projecten was de uitgave van een gedichtenbundel van zijn vader, Tom Majoor. Deze beperkte uitgave (15 exemplaren) in boekdruk, gedrukt op de persen van de academie in Arnhem, was door Martin met de hand gezet, gedrukt en ingebonden. Hij zette de bundel in Perpetua, korps 18 punt; dat was behoorlijk groot maar door de kleine x-hoogte toch nog aanvaardbaar. Volgens Martin was de Perpetua één van de slechts weinige deftige letters die op de academie beschikbaar was. Door het zetten in boekdruk werd zijn smaak voor letters aangewakkerd.
Lees meer…
Thomas Gravemaker, margedrukker en vormgever, begon met een korte geschiedenis van de houten drukletter en besloot zijn lezing met het verhaal van de productie en de letterproef van de houten Questa, de Questa Grande Wood Type.
Lees meer…
Patrick Goossens is van opleiding historicus en heeft een voorliefde voor ‘oud ijzer’, zoals hij zelf zijn verzameling oude drukpersen en lettergietmateriaal omschrijft. Hij onderzoekt de verbanden tussen de evolutie van de techniek en de evolutie van het drukwerk. Meer bepaald onderzoekt hij de evolutie van de techniek om het beeld van de ontwerper af te drukken op een drager, meestal papier. Patrick gaf in een kort overzicht weer hoe men van letterontwerp naar letterdruk ging, en dan voornamelijk bekeken vanuit het technische aspect.
Lees meer…
René Knip voerde ons mee in een boeiende wereld vol letters die balanceren tussen twee en drie dimensies.
De band die René heeft met letters gaat veel verder dan die van een gewone typograaf. Hij bekijkt de wereld om zich heen met zijn typografisch oog, geboeid door elk detail dat hij ziet, met zijn fototoestel in aanslag om al deze impressies op te slaan. Door rond te kijken, op elk moment, waar hij ook komt, en zijn kijk vast te leggen door de zoeker, creëert hij voor zichzelf een waardevol vat aan ideeën, die uiteindelijk een nieuwe wending krijgen in zijn eigen werk. Door zijn kijk op de dingen aan de hand van foto’s te tonen aan het publiek werd iedereen meegevoerd in zijn visie op kalligrafie en typografie.

Lees meer…

Op het twaalfde Typosium van Initiaal, de alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie, werd in de beste traditie van de koppermaandagprent de tiende Typosiumprent voorgesteld door kunstenaar Tim Hinterding.
Lees meer…
Met de steun van

Initiaal ontvangt dankbaar de steun van het Uitgeverij Koninklijke BrillLannoo Uitgeverij, drukkerij Mostert, Museum Plantin-Moretus en Plantin Instituut voor Typografie.
Materiële steun kwam er van Elep, Ando Graphics en boekhandel Douwes.