ge/boekt: zomertyposium Initiaal 2022

zaterdag 3 september 2022, Mediahuis Antwerpen

Nog slechts

Het vijftiende Typosium van Initiaal, de alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie, belicht het boekontwerp van vroeger en nu. Op zaterdag 3 september 2022 spreken we af in het Mediahuis op de Linkeroever, samen met vier enthousiaste sprekers. Anna Rubbens is dit jaar onze prentenmaker.

u kunt zich hier inschrijven → 

Steven Theunis

Boeken ontwerpen is een teamsport

Een boek maak je niet alleen. Een goed boek vraagt om een goede auteur, een goede fotograaf of illustrator, een bekwame vormgever, een geschoolde redacteur, een ervaren drukker, een precieze boekbinder en een gemotiveerde uitgever. Een uitstekend boek vraagt om een goede samenwerking tussen alle partijen.

De lezing van Steven Theunis is een pleidooi voor een doorgedreven samenwerking tussen de verschillende ouders van een boek. Niet alleen bij kunstenaarsboeken, maar bij elk boek dat een lezer verdient. Een goed begrepen samenwerking van gelijkwaardige partijen creëert immers de ruimte om – zelfs binnen bestaande budgetten – het potentieel van elk boek te maximaliseren.

Armée de Verre Bookdesign is het ontwerpbureau van Steven Theunis en gespecialiseerd in ontwerpen voor boeken en verpakkingen met veel aandacht voor de juiste materialen en voor verzorgde typografie. Samen met zijn collega Thijs Kestens ontwerpt Steven boeken in alle maten en texturen. Zij zijn er van overtuigd dat een goed boek er niet alleen mooi moet uitzien, maar dat het ook fijn mag aanvoelen.


Stéphane de Schrevel

Over de raakvlakken tussen typografie en geluid

Stéphane de Schrevel is een typograaf pur-sang. Als boekverzorger werkt hij vanuit zijn thuishaven Gent in opdracht van literaire en wetenschappelijke uitgeverijen. Naast zijn praktijk tracht hij zijn ongeneeslijke fascinatie voor lettervormen (lood, hout en digitaal) over te dragen aan een jongere generatie grafisch ontwerpers aan het KASK Gent, waar hij typografie doceert. Hij houdt van katten, houdt niet van uitgevulde tekst en vindt het ongemakkelijk over zichzelf te schrijven in de derde persoon.


Bart Rouwhorst

grafisch ontwerper Rouwhorst + Van Roon

Bart Rouwhorst is sinds 2003 werkzaam als grafisch ontwerper. Na zijn opleiding aan het Grafisch Lyceum Utrecht heeft hij zich verder ontwikkeld als zelfstandig ontwerper bij de studio van Ron van Roon, met wie hij sinds 2019 samen een duo vormt onder de naam Rouwhorst + Van Roon. 

Bart heeft als ontwerper veel ervaring met het maken van boek-omslagen voor gerenommeerde uitgevers in Nederland en België. Het ontwerpbureau heeft omslagen gemaakt voor o.a. Arnon Grunberg, Michel Houellebecq en Paul Auster. 

Hun werk als grafisch ontwerpers kenmerkt zich door een heldere, illustratieve en typografische beeldtaal, waarbij oorspronkelijkheid en originaliteit hoog in het vaandel staan. Naast boekomslagen ontwerpen ze allerhande drukwerk zoals logo’s en huisstijlen, affiches, illustraties, websites en tentoonstellingen voor uiteenlopende opdrachtgevers.

Meerdere boekontwerpen zijn bekroond tot ‘Best Verzorgde Boek’. Het ontwerp dat Bart ontwierp voor de Bijbel is daarnaast ook opgenomen in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.


Tina De Souter

Boekontwerper, boekbinder en grafisch ontwerper

Tina De Souter is boekontwerper, boekbinder en grafisch ontwerper gevestigd in Mechelen, België. Ze is gespecialiseerd in kunstboeken, fotoboeken en ander knap drukwerk. Ze werkt nauw samen met kunstenaars uit alle hoeken van de creatieve sector. De gedachten en ideeën die ontstaan vertaalt ze naar inspirerende boekontwerpen.

Tina behaalde een master in Grafische Vormgeving aan Luca School of Arts in Brussel. Gedurende deze tijd ontdekte ze een passie voor boekontwerp en lesgeven. Daarom behaalde ze een Educatieve Master in Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tegelijkertijd behaalde ze twee postgraduaten aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen, één in Boekontwerp en één in Typografie & Vormgeving.

In 2018 begon Tina als zelfstandig ontwerper. Met het oog op mooie afwerkingen vertaalt zij haar artistieke visie naar bijzondere uitgaven.


Anna Rubbens

Typosiumprent 2022

Anna Rubbens volgde een opleiding illustratie aan Luca School of Arts in Gent. In haar laatste jaar studeerde ze zes maanden in Zuid-Afrika via een uitwisseling. Deze ervaring liet een diepe indruk na en heeft haar werk sterk beïnvloed tijdens haar master. Binnen haar artistieke werk bewandelt Anna de grens tussen illustratie en vrije grafiek.

In 2018 studeerde ze af met de juryprijs aan Luca School of Arts en won ze de tweede prijs voor Grafiek van het Fonds Hilde Demedts. Ze werd uitgenodigd voor de graduatenexpo’s van Luca School of Arts te Leuven en ‘Good intentions’ in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht. Sinds haar masters worden haar beelden gebruikt voor theaterdecors en vraagt ze zich af welke rol we in het schouwspel van de wereld spelen?

Anna: ‘Belangrijk voor mij is om voortdurend bewust te zijn van de inwisselbaarheid van de rol die je toebedeeld krijgt. Als beeldenmaker zie ik mezelf zowel als regisseur die bepaalt welk verhaal er verteld wordt, maar evengoed zie ik mezelf als een personage die gewoon in mijn beelden voorkomt.’


Programma en praktische info

 • 10.00 u. Ontvangst met koffie en zoetigheid
 • 10.25 u. Welkom door Frank Jaspers, Mediahuis
 • 10.30 u. Welkom door Jan Van der Linden, Plantin Instituut
 • 10.35 u. Steven Theunis | Boeken ontwerpen is een teamsport
 • 11.40 u. Stéphane de Schrevel | Over de raakvlakken tussen typografie en geluid
 • 12.10 u. Voorstelling typosiumprent door Anna Rubbens
 • 12.25 u. Lunch
 • 13.40 u. Bart Rouwhorst | Boekomslagen met een heldere, illustratieve en typografische beeldtaal
 • 14.45 u. Pauze
 • 14.55 u. Tina De Souter | Boekontwerper, boekbinder en grafisch ontwerper
 • 16.00 u. Afsluiting

Typosium XV gaat door op 3 september 2022, in het Mediahuis, Katwilgweg 2 in 2050 Antwerpen (Google maps).

Inschrijven kan via de contact pagina →.

De deelname bedraagt
ofwel € 50 voor toegang inclusief lunch;
ofwel € 105 voor toegang inclusief lunch én de typosiumprent van Anna Rubbens.

Betaling kan op het rekeningnummer:
NL27 INGB 0518 722 554 t.n.v. Bert Rigters – Initiaal (BICIC: INGB NL2A).
Gelieve uw naam te vermelden bij uw overschrijving. Let op: Dit is een nieuw rekeningnummer!