Jan de Jong

In 2007 waren vier kleppers uit Nederland onze gasten.

Tessa van der Waals

De naam van Tessa van der Waals komt al twintig jaar lang voor in de lijst van de Bestverzorgde Boeken van Nederland. Zij gaf ons een blik in de keuken en vertelde over haar inspiratiebronnen, ontwerpbeslissingen en mislukkingen.

Mathieu Lommen

In de twintigste eeuw heeft Nederland door zijn avant-gardistische typografie een stevige reputatie opgebouwd. Mathieu Lommen, als collectiespecialist verbonden aan de Bibliotheek Bijzondere Collecties van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek, gaf een overzicht van de gebeurtenissen in de Nederlandse typografie de afgelopen honderd jaar.

Jan de Jong

Twee jaar geleden bestond de combinatie van Uitgeverij De Buitenkant, Offsetdrukkerij Jan de Jong en Zetterij Chang Chi Lan-Ying 25 jaar. Dit was de aanleiding voor een jubileumtentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam met een bijbehorende viering. Het proefnummer van het onvolprezen uitgeverijtijdschrift ‘Uitgelezen boeken’ verscheen echter al in 1977 waardoor het tijdschrift (en daarmee de uitgeverij?) in 2007 al 30 jaar bestaat. Later op de middag bleek dat De Jong niet de enige was die met een dubbele telling van kroonjaren zijn voordeel wilde doen.

Just Enschedé

De Nederlandse verkiezing van de Best Verzorgde Boeken is de oudste van Europa. De eerste verkiezing vond plaats in 1926 en beoordeelde de boekproductie van het jaar daarvoor. In 2001 bestond de verkiezing dus 75 jaar, maar aangezien er onder andere tijdens de oorlog geen jurering was, werd in 2007 de 48e jurering gedaan. Deze dubbele telling biedt perspectieven voor een nieuw jubileummoment in 2009.

Verslag: Martijn Van Groningen. Foto: Brandon Verhaege

Deel dit Typosium-verslag

Leave a Comment