Seeds of a Poem
Petr Herel: Seeds of a Poem
Petr Herel is in 1943 geboren in Hořice in het toenmalige Tjecho-Slowakije. Hij volgde zijn grafische opleidingen in Praag. Hij bekwaamde zich in tekenen, lithografie, etsen, schilderen, beeldhouwen, typografie, letterontwerp en boekbinden. De inval in zijn land in het voorjaar van 1968 – de Praagse lente – heeft diepe indruk op hem gemaakt. Hij week uit naar Parijs en ontmoette daar zijn vrouw en samen vertrokken zij naar Australië om zich daar te vestigen. Hij is werkzaam geweest als docent aan diverse instituten o.a als hoofd van de Graphic Investigation Workshop van het Canberra Institute for the Arts.

Hij is mede-eigenaar van Labyrinth Press. Vanaf 2008 wijdt hij zich uitsluitend aan kunstenaarsboeken. Hij leeft en werkt in Melbourne. In 2009 was Petr Herel winnaar van de prestigieuze Prix Simone Lurçat, prix unique de bibliophilie en France van de Franse Académie des beaux-Arts.

Op de passepartout, die verzorgd werd door Rudolf Broulim, staat een mooie tekst van James Ensor: “… mooie lichtschitterende woorden. Ik heb jullie lief, gevoelige woorden van smart, rode en Spaanse citroengele woorden, woorden met het staalblauw van sierlijke vliegen, woorden met de geur van levende zijde, fijne woorden van rozen en geurige algen, stekelige woorden van azuurblauwe dieren, woorden uit krachtige muilen, woorden van onbevlekt hermelijn, door zand en zee gespuwde woorden, nog groener dan de vacht van Sirene…”

De prent zelf verbaast enorm door zijn kleurenpracht. De kopergravure is gedrukt in drie kleuren en de kunstenaar verwerkte in elke prent drie vogelpluimpjes, die geperst zijn tussen het papier en de plaat. Een blauwe streek van de borstel maakt de prent helemaal af. De prent kreeg de naam “Seeds of a Poem”. Herels interpretatie van de woorden van Ensor is tegelijk lichtvoetig en diepzinnig.

Typosiumprent 2012 (€54,90)
  • Kopergravure formaat 118 x 118 mm
  • Afgedrukt in drie kleuren (geel, bruin en zwart) met een blauw detail. Drie echte vogelpluimpjes werden in elke prent mee verwerkt, tussen papier en drukplaat.
  • In een drieluik van 230 x 260 mm met aan de binnenkant een tekst van James Ensor.
  • Gesigneerd en genummerd van 1 tot 25 ex.

Deel dit Typosium-verslag

Leave a Comment