Over onze alumni-organisatie

Voor studenten van het Plantin Instituut voor Typografie, of voor wie dezelfde interesses heeft

De alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie [Plantin Genootschap] heeft niet zonder reden gekozen voor Initiaal als naam. Het is de beginletter van een woord, zin, alinea of een hoofdstuk en heeft daarmee een evidente relatie met de typografie. De initiaal kent tal van verschijningen als versierde en rijk geïllustreerde letter in een middeleeuws handschrift of als uitgespaarde contour in een vorm; pas uit de context volgt zijn betekenis. Initiaal komt van het Latijnse woord initium en betekent letterlijk ‘aan het begin staand’. Het is de interesse in de letter en alles wat daarmee samenhangt, die aan het begin staat van Initiaal als onderdeel van het Plantin Instituut voor Typografie.

  • Ons doel

    Initiaal hecht zeer aan kennisdeling tussen de makers en liefhebbers van goede typografie en van alle andere aspecten van het grafisch bedrijf in de meest brede zin. Het initiatief Zomertyposium geeft inhoud aan deze uitwisseling naast het onderhouden van een alumni-netwerk. Op de laatste zaterdag van augustus zorgt Initiaal voor een klinkend programma verzorgd door experts rondom een grafisch thema.

  • Prenten

    Nauw verbonden met de grafische traditie van de ‘Koppermaandagprenten’, maar tegelijk in een nieuwe, eigen identiteit, heeft Initiaal een begin van een traditie met de Typosiumprent. Op uitnodiging vervaardigt een bekend graficus een prent met een relatie naar waar Initiaal voor staat. De doop van de prent is een vast onderdeel van het zomertyposium.

De alumni-organisatie Initiaal kent een werkcomité bestaande uit Leen Severs [PIT 2017–2019], Evelien Doornebal [Boekontwerp 2020–2021], Ruud Huysmans [PIT 2019–2021], Bert Rigters [PIT 2010–2012] en Jan Van der Linden [PG 2007–2009]. Initiaal is bereikbaar via dit contactformulier.

Museum Plantin-Moretus