PrentHinterdinginthemaking

Het creatief proces van de prentenmaker

Tim Hinterding aan zijn plaatpers

Typosiumprent 2017: Tim Hinterding

Als je het medium zo zeer beheerst als Tim Hinterding, dan wordt grafiek maken haast spelen. De tiende typosiumprent is een buitengewoon werkstuk met maar liefst drie drukgangen in vijf kleuren. Bepaalde vormen lijken het resultaat van bruisen of schuimen. Het is alsof het medium of de techniek de richting heeft bepaald. Schijn bedriegt, want de compositie is allerminst spontaan. In Tim’s werk zijn gevoel en ratio in evenwicht. De kleuren doen ontroeren. Misschien komt het door de Parijse Charbonnel-inkten die hij gebruikt en die luisteren naar namen als jaune primevère of bleu orient. Hij mengt zijn kleuren zoals een schilder en daar experimenteert hij verder mee. Met een ‘piepje’ blanc de neige titane, werkt hij de kleur af. Met passie komt hij op het Typosium vertellen hoe het werk ontstaat en hoe hij het verder kneedt en masseert.


Tim Hinterding is geboren in Kethel bij Rotterdam (*1952). Zijn vader en grootvader waren drukker van beroep. Hij maakt al etsen sinds 1976. Van 1980 tot 1985 volgde hij de ‘vrije’ richting van de kunstaca­demie in Arnhem.
Hij werkte ruim tien jaar als docent Grafiek op de Gruitpoort in Doetinchem en geeft nog regelmatig workshops voor bedrijven en scholen. Bij zijn eigen uitgeverij ‘Killa Kossa’ geeft hij sporadisch grafiek uit, meestal in combinatie met poëzie.

Leave a Comment